1
Ναύτιλοι της Helmepa
19 Σεπτεμβρίου 2017
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας, 23 Μαΐου 2017 - Μαθαίνουμε για τις Χελώνες ώστε να τις προστατέψουμε!

Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2000 στις ΗΠΑ με σκοπό την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις χελώνες, ενθαρρύνοντας δράσεις για την προστασία τους. Ιδιαίτερα οι θαλάσσιες χελώνες των οποίων η επιβίωση απειλείται σε μεγάλο βαθμό από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, έχουν ξεχωριστή ημέρα εορτασμού στις 16 Ιουνίου, ώστε να αναδειχθεί η σημασία τους και οι λόγοι που αυτά τα θαλάσσια πλάσματα χρειάζονται προστασία.

Οι χελώνες είναι ερπετά και χωρίζονται σε τρία είδη, τις χερσαίες, τις θαλάσσιες και τις αμφίβιες χελώνες. Ζουν και σε εύκρατα και σε τροπικά κλίματα. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το καβούκι τους, το οποίο προστατεύει το σώμα τους, καθώς και η σαρκώδης γλώσσα και η απουσία δοντιών. Οι χελώνες αναπαράγονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Γεννούν αυγά τα οποία αφήνουν σε τρύπες τις οποίες σκάβουν. Οι χελώνες στη συνέχεια δεν έχουν καμιά σχέση με τα μικρά τους, τα οποία μεγαλώνουν μόνα τους.

Οι χερσαίες χελώνες ζουν αποκλειστικά στην ξηρά, ενώ στο νερό πνίγονται. Σήμερα υπάρχουν περίπου 50 είδη. Στη χώρα μας ζουν τρία είδη χερσαίας χελώνας που ανήκουν στην ίδια οικογένεια (Testudinidae).  Τα είδη είναι:
·         Eλληνική χερσαία χελώνα (testudo graeca),
·         Κρασπεδωτή χελώνα (testudo marginata)
·         Χελώνα του χέρμαν (testudo hermanni)

Η ελληνική χερσαία χελώνα και η χελώνα του χέρμαν μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους και είναι αυτές που συναντάμε πιο συχνά σε αυλές και κήπους.

Οι χερσαίες χελώνες τρέφονται κυρίως με φυτά, τους χειμερινούς μήνες πέφτουν σε χειμερία νάρκη και τους θερινούς μήνες αναπαράγονται, γεννώντας από 2 ως 12 αυγά. Αν και η όρασή τους είναι αρκετά καλή με δυνατότητα διάκρισης των βασικών χρωμάτων, καθοδηγούνται κυρίως από την όσφρηση, ενώ η ακοή βασίζεται κυρίως στους κραδασμούς των υποστρωμάτων. Έχουν επίσης ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση του τόπου επιλέγοντας συγκεκριμένα μέρη διαβίωσης.

Γενικώς δεν θεωρούνται απειλούμενα είδη, αλλά ο πληθυσμός τους έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια. Τα μωρά χελωνάκια γεννιούνται με μαλακό κέλυφος και κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών η θνησιμότητα είναι πολύ υψηλή, κατά κύριο λόγο εξαιτίας των εχθρών τους (αλεπούδες, καρακάξες, σκύλους, γάτες, ποντίκια, φίδια, κ.λ.π.). Όταν όμως μεγαλώσει  η χελώνα, ο μόνος τους εχθρός είναι ο άνθρωπος με τις φωτιές, το εμπόριο, τη χρήση φυτοφαρμάκων και την κατανάλωση σαν τροφή.

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερπετά στη Γη και είναι ένας από τους παλαιότερους ζωντανούς οργανισμούς στον πλανήτη μας. Βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, αλλά απαντώνται κυρίως σε εύκρατα και τροπικά νερά. Όπως όλα τα ερπετά, είναι ποικιλόθερμες, το οποίο σημαίνει ότι χρησιμοποιούν τη θερμότητα του περιβάλλοντος σαν την κύρια πηγή ρύθμισης της θερμότητας του σώματός τους. Μπορούν να κολυμπούν γρήγορα και πολλά είδη είναι ικανά να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 35 χλμ/ώρα και σε αντίθεση με τις χελώνες του γλυκού νερού, προχωρούν με ταυτόχρονη κίνηση των μπροστινών ποδιών.

Από τα 7 είδη στον κόσμο, μόνο 3 απαντώνται τακτικά στη Μεσόγειο (Caretta carettaChelonia mydas και Dermochelys coriacea). Από αυτά τα 3 είδη μόνο η Καρέττα-Καρέττα ωοτοκεί στην Ελλάδα. Περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη θάλασσα όπου ζευγαρώνουν, τρέφονται, μεταναστεύουν και διαχειμάζουν. Μόνο οι ενήλικες θηλυκές χελώνες επιστρέφουν στη στεριά για να σκάψουν τη φωλιά τους και να αφήσουν τα αυγά τους, ενώ οι αρσενικές δεν θα επιστρέψουν ποτέ στη στεριά. Οι κίνδυνοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι θαλάσσιες χελώνες είναι:
·         H υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπων αναπαραγωγής
·         Η άναρχη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη και ο θόρυβος από ξενοδοχεία και ταβέρνες στις παραλίες ωοτοκίας
·         Τα τεχνητά φώτα στις παραλίες που αποπροσανατολίζουν τόσο τις ενήλικες θηλυκές όταν βγαίνουν να γεννήσουν όσο και τους νεοσσούς που προσπαθούν να φθάσουν στη θάλασσα
·         Οι συγκρούσεις με σκάφη και η τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία (δίκτυα , παραγάδια)
·         Η κατάποση απορριμμάτων και πλαστικών
·         Η πετρελαϊκή ρύπανση
·         Η κλιματική αλλαγή

Δείτε στους δύο παρακάτω συνδέσμους στην ιστοσελίδα του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας-ΑΡΧΕΛΩΝ, απλές συμβουλές που όλοι μπορούμε να εφαρμόσουμε για να προστατευθούν αυτά τα αξιαγάπητα πλάσματα: http://www.archelon.gr/contents/ournews.php?row=&nid=377 http://www.archelon.gr/contents/how_to_help.php?row=row9.

Τέλος, οι αμφίβιες χελώνες ζουν κυρίως στις όχθες ποταμών και λιμνών και τρέφονται με μαλάκια, ψάρια, μέδουσες, βατράχους κτλ, καθώς και με πλαγκτονικούς οργανισμούς. Τα άκρα τους είναι ενωμένα σαν πτερύγια και ο θώρακας τους αρκετά πεπλατυσμένος, ενώ τη χειμερία νάρκη τους την περνούν στους πυθμένες των τελμάτων.

Δείτε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες για χελώνες που βρίσκονται σε κίνδυνο http://www.ekpaz.gr/first-aid-for-turtles/

Γνωρίζετε ότι…

·         Τα αρχαιότερα γνωστά απολιθώματα θαλάσσιας χελώνας χρονολογούνται περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια πριν (σκεφτείτε μόνο ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν 65 εκατομμύρια χρόνια πριν!)
·         Κάποιες χελώνες μπορούν να μπορούν να ζήσουν μέχρι και 150 χρόνια
·         Το μεγαλύτερο ρεκόρ κατάδυσης θαλάσσιας χελώνας είναι 6 ώρες και το έκανε μία πράσινη θαλασσοχελώνα.
·         Το 1968, ένα ζευγάρι χελωνών από τη Ρωσία, έγιναν τα πρώτα πλάσματα που ταξίδεψαν στο διάστημα, δείχνοντας πως τα ζωντανά πλάσματα μπορούν να ολοκληρώσουν ένα σεληνιακό ταξίδι σώα.

2017-turtle

Νέα / Ανακοινώσεις

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
Prev Next

Φωτογραφία της Εβδομάδας

potw-20170911-small2

Μαθαίνω για την Κλιματική Αλλαγή

banner-klimatiki-allagi

Θαλάσσιο Περιβάλλον: Διερευνώντας τη σχέση του μαζί μας

2014-mar-env-our-rel-with-it

Βίντεο της Εβδομάδας

VotW-20170911-cadets