Παράκτιες Περιοχές
Θαλάσσια Λιβάδια

Σε ευνοϊκές συνθήκες υδροδυναμισμού και φωτισμού, τα λιβάδια Ποσειδωνίας καλύπτουν όλο τον βυθό από 1 έως 40 μέτρα βάθος. Από οικολογικής απόψεως, στη θάλασσα το υποθαλάσσιο λιβάδι έχει τον ίδιο ρόλο που έχει το δάσος στη στεριά. Τα ριζώματα των λιβαδιών Ποσειδωνίας, συγκρατούν τα ιζήματα και προστατεύουν τον βυθό από τη διάβρωση. Τα φύλλα της Posidonia oceanica ανανεώνονται συνεχώς προσφέροντας τεράστιες ποσότητες οργανικής ύλης στο οικοσύστημα, ενώ ένας τεράστιος αριθμός φυτικών και ζωικών ειδών χρησιμοποιούν αυτά τα υποθαλάσσια λιβάδια για τροφή, αναπαραγωγή και προστασία.
Φύκη
Τα φύκη, είναι φωτοσυνθετικοί φυτικοί οργανισμοί που δεν έχουν βλαστούς, φύλλα ή ρίζες και δε σχηματίζουν σπέρματα, άνθη ή καρπούς όπως τα ανώτερα φυτά. Αντίθετα, έχουν πρωτόγονη οργάνωση, πολύ απλή στις κατώτερες ταξινομικά ομάδες, πιο πολύπλοκη στις ανώτερες. Σχηματίζουν σπόρια αντί σπέρματα, ενώ ορισμένα έχουν πολύπλοκους βιολογικούς κύκλους (κύκλους ζωής).
Τα φύκη διαθέτουν μία τεράστια ποικιλία χρωμάτων - καφετί, πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, άσπρα κ.ά.. Η μορφολογία τους επίσης ποικίλει σημαντικά. Υπάρχουν φύκη μικροσκοπικά που δε φαίνονται με γυμνό μάτι, όπως το φυτοπλαγκτόν και ονομάζονται μικροφύκη. Άλλα που είναι ορατά με γυμνό μάτι μπορούν να φθάνουν αρκετά μέτρα μήκος, όπως τα μεγάλα φαιοφύκη, και ονομάζονται μακροφύκη. Υπάρχουν είδη φυκιών που μοιάζουν με ξεδιπλωμένες ταινίες ή μικρά φύλλα, άλλα που μοιάζουν με ανοιχτές βεντάλιες ή ομπρέλες, ενώ άλλα στην όψη θυμίζουν ζελέ. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 600 είδη φυκών.

Τα φύκη που προτιμούν ρυπασμένα νερά είναι συνήθως πράσινα και μοιάζουν με ταινίες ή φύλλα, και έχουν μία μαλακή υφή που κάποιες φορές θυμίζει ζελέ. Στην ομάδα αυτή πολύ γνωστό είναι το είδος Ulva, το οποίο λέγεται και μαρούλι της θάλασσας.
Εκτός από το ζωτικό τους ρόλο στη φωτοσύνθεση, τα φύκη συνιστούν υποθαλάσσιους "κήπους" και τόπο έλξης για πληθώρα άλλων θαλάσσιων οργανισμών. Επιπλέον, από συστατικά που περιέχουν τα φύκη παρασκευάζονται σούπες, κρέμες, ζελέ, παγωτά και άλλα προϊόντα που συναντάμε σε σούπερ μάρκετ, ενώ σημαντική είναι και η χρήση τους στην ιατρική, τη φαρμακοβιομηχανία, την κοσμετολογία, τη μοριακή βιολογία, τη βιομηχανία χρωμάτων, καθώς και στη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών.

Αμμώδεις ακτές
Μια αμμώδης παραλία αποτελείται από μικρούς κόκκους άμμου, που στην ουσία είναι τρίμματα κοχυλιών και βράχων. Επειδή είναι κοκκώδης, ο αέρας και το νερό την αναδιαμορφώνουν καθημερινά.
Αμμοθίνες

Οι αμμοθίνες είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα που φιλοξενούν ανθεκτικά φυτά και ζώα με υψηλή προσαρμογή στις δυσμενείς περιβαλλοντικά συνθήκες. Η οικολογική τους σημασία είναι μεγάλη και αποδίδεται στην αμμοθινική βλάστηση, που έχει πρωτεύοντα δομικό ρόλο στη δημιουργία και διατήρησή τους, καθώς η βλάστηση αυτή συγκρατεί την άμμο, σταθεροποιεί την ακτογραμμή και το έδαφος από τη διαβρωτική δράση της θάλασσας και του ανέμου και λειτουργεί προστατευτικά ως φυσικό φράγμα για την ενδοχώρα.

Βραχώδεις Ακτές
Βραχώδεις ακτές συναντάμε σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλές μορφές βραχωδών ακτών, από απότομους βράχους ως και επίπεδες βραχώδεις επιφάνειες που καταλήγουν ήπια στη θάλασσα.
Τα φυτά και τα ζώα που ζουν κατά μήκος των βραχωδών ακτών έχουν προσαρμοστεί σε συνθήκες που αλλάζουν καθημερινά. Οι προεξοχές και οι ρωγμές δημιουργούν επιφάνειες όπου ζώα και φύκια μπορούν να προσκολληθούν. Στη μεσοπαλιρροιακή ζώνη, η στάθμη του νερού κατά μήκος μιας βραχώδους ακτής μπορεί να πέσει κάτω από 4 μέτρα μεταξύ της υψηλής και χαμηλής παλίρροιας. Αυτό σημαίνει ότι οι οργανισμοί που ζουν στους βράχους μπορούν να εκτεθούν στον αέρα για 10 ώρες ή περισσότερο μεταξύ των υψηλών παλιρροιών. Και όταν ή στάθμη του νερού ανέβει πάλι, αυτοί οι ίδιοι οργανισμοί πρέπει να είναι σε θέση να αντισταθούν στα κύματα που χτυπούν συχνά με απίστευτη δύναμη.
Κοραλλιογενείς ύφαλοι


Εκβολές ποταμών
Οι εκβολές είναι τα παράκτια τμήματα των ποταμών όπου το γλυκό νερό αναμιγνύεται με το αλμυρό της θάλασσας με αποτέλεσμα να υπάρχει εκτεταμένη ιζηματοποίση και να δημιουργείται ένα περιβάλλον με υψηλή δυναμική.
Οι περισσότερες εκβολές ποταμών είναι αβαθείς γεγονός που επιτρέπει τη διείσδυση του φωτός μέχρι τον πυθμένα ενισχύοντας έτσι την τοπική βλάστηση. Οι ιδιαίτερα παραγωγικές περιοχές των εκβολών συνιστούν εύλογα ένα ευνοϊκό βιότοπο για μεγάλο αριθμό ζωικών ειδών. Θηλαστικά, πουλιά, ψάρια, ερπετά, οστρακόδερμα, και φυτά, όλα αλληλεπιδρούν σε αυτό το οικοσύστημα για να δημιουργήσουν μερικές πολύ σύνθετες τροφικές αλυσίδες. Τα πουλιά είναι πολύ κοινά στις εκβολές λόγω της αφθονίας ψαριών, σκουληκιών, καβουριών και μαλακίων.
Λιμνοθάλασσες

Μπορούν να δημιουργηθούν ανάμεσα σε νησάκια σαν ένα σχετικά αβαθές χαντάκι ή και από τη μεταφορά υλικών που κατεβάζουν τα ποτάμια στις εκβολές τους τα οποία δημιουργούν επιχώσεις, όπως δηλαδή δημιουργήθηκαν οι περισσότερες λιμνοθάλασσες στην πατρίδα μας. Στα τροπικά κλίματα, ο συνηθέστερος σχηματισμός τους είναι όταν κοραλλιογενείς ύφαλοι δημιουργούν ένα φράγμα γύρω από κοραλλιογενή νησιά (ατόλλες), το οποίο χωρίζει ένα κομμάτι θάλασσας από την υπόλοιπη, σε μια διαδικασία που κρατάει εκατοντάδες χρόνια. Τα νερά των λιμνοθαλασσών είναι υφάλμυρα, από την ανάμειξη θαλάσσιου και γλυκού νερού κι έχουν θερμοκρασία διαφορετική από αυτήν της θάλασσας.

Παράκτια έλη και Λασπότοποι
Τα παράκτια έλη είναι υγρότοποι που βρίσκονται συνήθως δίπλα σε λιμνοθάλασσες και χωρίζονται σε υφάλμυρα και αλμυρά (αλοέλη). Η αλατότητα του νερού των αλοελών μπορεί το καλοκαίρι να υπερβαίνει εκείνη του νερού της θάλασσας. Τα αλμυρά και υφάλμυρα έλη φιλοξενούν είδη φυτών προσαρμοσμένα σε συνθήκες υψηλής αλατότητας (αλόφυτα) αλλά και άλλους οργανισμούς όπως βακτήρια, μύκητες, άλγη, έντομα καβούρια και ψάρια.
Οι λασπότοποι είναι εκείνες οι γυαλιστερές εκτάσεις λάσπης που αποκαλύπτονται από την υποχώρηση των παλιρροιών στις εκβολές, και τους κόλπους. Στη λάσπη κατοικούν εκατομμύρια σκουλήκια: σε ένα τετραγωνικό μέτρο της λάσπης μπορούν να υπάρξουν περισσότερα από δέκα εκατομμύρια μικροσκοπικά νηματοειδή σκουλήκια!
Νέα / Ανακοινώσεις
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Οι Υποτροφίες της HELMEPA για το 2021-2022
01 / 04 / 2021
Ανοιχτός διάλογος για την κλιματική αλλαγή στην Αθήνα
05 / 03 / 2021
Η μεγαλύτερη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων στην ιστορία
04 / 09 / 2020
Οι Υποτροφίες της HELMEPA για το 2020-2021
29 / 07 / 2020
Έκφραση Ευγνωμοσύνης
27 / 03 / 2020
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Βοριάς» της HELMEPA
30 / 12 / 2019