1
Ναύτιλοι της Helmepa
08 Δεκεμβρίου 2022
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Υπεραλίευση

Η υπεραλίευση αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη και πιο άμεση απειλή για την υγεία των θαλασσών και ωκεανών του κόσμου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, το 70 % των παγκόσμιων αποθεμάτων ψαριών πλήττεται από την υπεραλίευση με αποτέλεσμα τα ιχθυοαποθέματα να έχουν φτάσει στα όρια τους. Εκτιμάται ότι τέσσερα από τα δέκα επτά μεγαλύτερα αλιευτικά πεδία του κόσμου θεωρούνται ήδη κατεστραμμένα, ενώ άλλα εννέα βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. 

Οι αιτίες είναι πολλές, με βασικότερη όλων την εντατική αλιεία που ασκείται με υπερσύγχρονα εργαλεία και μεθόδους. Τα υπεράριθμα σκάφη του παγκόσμιου αλιευτικού στόλου σαρώνουν τα πάντα με τις τράτες και τα δίχτυα τους, που τα απλώνουν σε μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων. Πολλά απ' αυτά τα σκάφη είναι τεράστια σε μέγεθος και λειτουργούν με υπερσύγχρονο εξοπλισμό ως πλωτά εργοστάσια μην αφήνοντας κυριολεκτικά τίποτε ζωντανό στο πέρασμα τους. Επιπλέον, δεν τηρούν πάντα την ελάχιστη απόσταση από την ακτή και τα ελάχιστα βάθη που ορίζει ο νόμος, εκμεταλλευόμενα συχνά τη κάλυψη που τους παρέχει το σκοτάδι κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Το τραγικό είναι ότι μέρος από τα αλιεύματα τους το πετούν πάλι στη θάλασσα καθώς δεν μπορούν να το εκμεταλλευθούν εμπορικά.  Ανάμεσα στα απορριπτόμενα αλιεύματα, συχνά επειδή απαγορεύεται η εμπορία τους, βρίσκονται συνήθως και είδη ζώων, όπως δελφίνια, φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες, πουλιά, κτλ., που είναι σπάνια και κινδυνεύουν με αφανισμό. 

Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα στις ελληνικές θάλασσες είναι περιορισμένες και η πληροφόρηση που υπάρχει είναι ασυνεχής και γεωγραφικά εντοπισμένη. Ωστόσο, από μαρτυρίες ψαράδων είναι κοινή γνώση πως τα ιχθυοαποθέματα πολλών ειδών ψαριού που παραδοσιακά υπήρχαν σε αφθονία στη χώρα μας έχουν μειωθεί σημαντικά.

Νέα / Ανακοινώσεις

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Φωτογραφία της Εβδομάδας

potw-20190709-small2

Μαθαίνω για την Κλιματική Αλλαγή

banner-klimatiki-allagi

Θαλάσσιο Περιβάλλον: Διερευνώντας τη σχέση του μαζί μας

2014-mar-env-our-rel-with-it

Βίντεο της Εβδομάδας

votw-20190222

Ας μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα!

2017-oikologiko-apotypwma

.

 

Seagull-epistrefoumeallaprosexoume