1
Ναύτιλοι της Helmepa
08 Δεκεμβρίου 2022
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Πετρελαϊκή ρύπανση

Ένα πλοίο μπορεί να προκαλέσει ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος με πετρέλαιο είτε στη διάρκεια της καθημερινής του λειτουργίας (λειτουργική ρύπανση) ή σε κάποιο ναυτικό ατύχημα (ατυχηματική ρύπανση).

Αν και οι επιπτώσεις μιας πετρελαιοκηλίδας που δημιουργείται σε κάποιο ναυτικό ατύχημα είναι συχνά άμεσες και δραματικές, μελέτες δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που καταλήγει στη θάλασσα από τα πλοία είναι αποτέλεσμα λειτουργικής ρύπανσης.

Η πετρελαϊκή ρύπανση υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα του θαλάσσιου νερού, βλάπτει τη θαλάσσια ζωή και ζημιώνει τις τοπικές οικονομίες παράκτιων περιοχών που βασίζονται στον τουρισμό, τις ιχθυοκαλλιέργειες και την αλιεία. 

Ο καθαρισμός ακτών που ρυπάνθηκαν με πετρέλαιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολος και δαπανηρός ανάλογα με το είδος της ακτής, του πετρελαίου και των καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με τη Διεθνή Νομοθεσία, κάθε χώρα που την αποδέχεται, διαθέτει Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης ρύπανσης με πετρέλαιο και άλλες επιβλαβείς ουσίες στην περιοχή της αρμοδιότητάς της. Υποχρεούται να έχει κατάλληλα μέσα και να συνεργάζεται με γειτονικά κράτη.

Οι πετρελαιοκηλίδες πάνω από 700 τόνους λόγω ναυτικών ατυχημάτων έχει μειωθεί σημαντικά από το 1970 και αυτό οφείλεται στην εκπαίδευση των ναυτικών, την αυστηρή νομοθεσία, στην εξελιγμένη κατασκευή και λειτουργία των πλοίων καθώς και σε πρωτοβουλίες της ίδιας της ναυτιλίας να προσφέρει συνεχή επιμόρφωση για την ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της (π.χ. HELMEPA).

Νέα / Ανακοινώσεις

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Φωτογραφία της Εβδομάδας

potw-20190709-small2

Μαθαίνω για την Κλιματική Αλλαγή

banner-klimatiki-allagi

Θαλάσσιο Περιβάλλον: Διερευνώντας τη σχέση του μαζί μας

2014-mar-env-our-rel-with-it

Βίντεο της Εβδομάδας

votw-20190222

Ας μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα!

2017-oikologiko-apotypwma

.

 

Seagull-epistrefoumeallaprosexoume