1
Ναύτιλοι της Helmepa
08 Δεκεμβρίου 2022
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Ναυτιλία

Χάρη στη ναυσιπλοΐα ο άνθρωπος ανακάλυψε την υδρόγειο και πέτυχε ευρύτερη επικοινωνία και μεταφορά ανθρώπων και αγαθών.

Οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν την οικονομικότερη και βασικότερη οδό για τη μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων αγαθών σε μακρινές αποστάσεις, που απαιτεί στις μέρες μας η παγκοσμιοποίηση. Το 90% του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται καθημερινά μέσω των ωκεανών από 60.000 πλοία, ενώ 99,6% των φορτίων παραδίδονται με ασφάλεια στον προορισμό τους. 

Επιπλέον, το πλοίο συχνά αποτελεί το μοναδικό μέσο για τη μεταφορά ατόμων και αγαθών σε νησιά που δεν έχουν αεροδρόμια, όπως πολλά από τα ελληνικά νησιά στις επονομαζόμενες "άγονες" γραμμές.

Για την Ευρώπη η ναυτιλία έχει αποτελέσει καταλύτη της οικονομικής της ανάπτυξης και ευημερίας. Οι θαλάσσιες μεταφορές ευνοούν το εμπόριο και τις επαφές σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη. Η ναυτιλία διασφαλίζει την επάρκεια ενέργειας και τροφίμων, προσφέρει θέσεις εργασίας σε εκατομμύρια κόσμο και αποτελεί το κύριο μέσο για τις Ευρωπαϊκές εισαγωγές και εξαγωγές πρώτων υλών, αγαθών και προϊόντων. 

Η Ελλάδα διατηρεί το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΝΕΕ), στις αρχές του 2009 ο ελληνόκτητος στόλος αριθμούσε περισσότερα από 4.000 ποντοπόρα πλοία άνω των 1.000 κόρων ολικής χωρητικότητας (κοχ) συνολικού εκτοπίσματος 263 εκατομμυρίων τόνων νεκρού βάρους, αντιπροσωπεύοντας το 15% του παγκοσμίου στόλου. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ρόλο και τις δραστηριότητες της ναυτιλίας μπορείτε να επισκεφθείτε την ειδική ενότητα.

Νέα / Ανακοινώσεις

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Φωτογραφία της Εβδομάδας

potw-20190709-small2

Μαθαίνω για την Κλιματική Αλλαγή

banner-klimatiki-allagi

Θαλάσσιο Περιβάλλον: Διερευνώντας τη σχέση του μαζί μας

2014-mar-env-our-rel-with-it

Βίντεο της Εβδομάδας

votw-20190222

Ας μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα!

2017-oikologiko-apotypwma

.

 

Seagull-epistrefoumeallaprosexoume