1
Ναύτιλοι της Helmepa
05 Ιουλίου 2020
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Ημέρα Γης 2019

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Gaylord Nelson, από το Wisconsin, σηματοδοτώντας τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος.

Ανατρέχοντας πίσω στις αρχές δεκαετίας του '70, όταν ο γερουσιαστής Νέλσον πρότεινε την ιδέα για την Ημέρα της Γης, ο πλανήτης δεν είχε ακόμα, συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Μετά τον Ιανουάριο του 1969, παρακολουθώντας τις τραγικές συνέπειες της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι εκείνη την ημέρα, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3,500 θαλάσσια πουλιά, καθώς και δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες, ο Αμερικανός Γερουσιαστής ανέλαβε δράση. Δημιούργησε μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον.

Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EnvironmentalProtectionAgency-EPA) και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. “Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε”, δήλωσε ο Nelson, ο οποίος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.

Σύντομα η Ημέρα της Γης, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη.

logo earth 2019

To θέμα της φετινής Ημέρας Γης εστιάζει στο πρόβλημα της μαζικής εξαφάνισης των ειδών με τίτλο Protect our Species. Ο οργανισμός Earth Day Network που συντονίζει την Ημέρα Γης σε όλο τον πλανήτη, καλεί όλους τους πολίτες να λάβουν μέρος στην εκστρατεία για την προστασία των απειλούμενων αλλά και των εξαφανισμένων ειδών βιοποικιλότητας (θηλαστικών, πτηνών, ερπετών, αμφιβίων, ψαριών, κοραλλιών και άλλων φυτών) που έχει στόχο την:


·       ενημέρωση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για τον επιταχυνόμενο ρυθμό εξαφάνισης εκατομμυρίων ειδών και για τις αιτίες καθώς και τις επιπτώσεις του φαινομένου

·       δημιουργία και ενεργοποίηση ενός παγκόσμιου κινήματος που αγκαλιάζει τη φύση και τις αξίες της

·    ενθάρρυνση μεμονωμένων δράσεων όπως η υιοθέτηση φυτικής διατροφής και η διακοπή χρήσης φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων

·       προστασία ευρείας ομάδας ειδών καθώς και μεμονωμένων ειδών και των οικοτόπων τους

Ένας μεγάλος αριθμός φυτών και άγριων ζώων έχει εξαφανιστεί τους τελευταίους αιώνες λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας (κλιματική αλλαγή, αποδάσωση, καταστροφή οικοτόπων, εμπορία και λαθροθηρία, μη βιώσιμη γεωργία, ρύπανση και φυτοφάρμακα). Πολλοί άλλοι βρίσκονται σε σοβαρή παρακμή και απειλούνται με εξαφάνιση, γεγονός που επηρεάζει τη γενικότερη βιοποικιλότητα. Στα θαλάσσια οικοσυστήματα, το πρόβλημα αυτό δεν είναι τόσο ευδιάκριτο καθώς ένα μεγάλο μέρος των ωκεανών παραμένει ανεξερεύνητο και πολλοί οργανισμοί μένουν να ανακαλυφθούν καθιστώντας δύσκολο το έργο των επιστημόνων ως προς την εκτίμηση του βαθμού εξαφάνισης ειδών ή απειλούμενων προς εξαφάνιση και των λιγότερο ευάλωτων.

sc facts
1.       Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη περίοδο εξαφάνισης ειδών τα τελευταία 60 εκατομμύρια χρόνια. Σε κανονικούς ρυθμούς σημειώνεται εξαφάνιση 1-5 ειδών ετησίως. Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τώρα χάνουμε είδη με 1.000 έως 10.000 φορές από τον κανονικό ρυθμό, με πολλαπλές εξαφανίσεις σε ημερήσια βάση. Πολλά είδη θα εξαφανιστούν πριν μάθουμε γι 'αυτά ή τα οφέλη που φέρνουν στον πλανήτη μας.

2.       Νέα μελέτη έδειξε ότι οι πληθυσμοί των εντόμων έχουν μειωθεί περισσότερο από 75% στη Γερμανία τα τελευταία 28 χρόνια, γεγονός που το καθιστά ανησυχητικό καθώς το 80% των άγριων φυτών βασίζονται σε μέλισσες κι άλλα έντομα για επικονίαση και το 60% των πτηνών στηρίζονται σε έντομα για τροφή.

3.       Η καταστροφή των οικοτόπων, η εκμετάλλευση και η κλιματική αλλαγή οδηγούν στην εξαφάνιση του 50% του πληθυσμού των άγριων ζώων.

4.       Οι πρωτεύοντες οργανισμοί, στην οποία ανήκει και ο άνθρωπος (πίθηκοι, μαϊμούδες, λεμούριοι κλπ) βρίσκονται υπό εξαιρετική απειλή. Σχεδόν το 60% των παγκόσμιων 504 ειδών πρωτευόντων απειλούνται με εξαφάνιση και το 75% του πληθυσμού πρωτευόντων ειδών έχει μειωθεί σημαντικά.

5.       Σε όλο τον πλανήτη, περισσότερα από 650.000 θαλάσσια θηλαστικά αλιεύονται ή τραυματίζονται σοβαρά από αλιευτικά εργαλεία ετησίως.

6.       Τα τελευταία 20 χρόνια, περίπου το 75% όλων των οδοντοκητών (φυσητήρας, δελφίνια, όρκες, φώκαινες) και το 65% των Μυστακοκητών (μεγάπτερη φάλαινα, μπλε φάλαινα) και το 65% των θαλάσσιων λιονταριών έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις αλιευτικές δραστηριότητες παγκοσμίως.

7.       Το 40% των ειδών των πτηνών παγκοσμίως έχει μειωθεί σημαντικά  και 1 με 8 είδη απειλούνται με εξαφάνιση.

8.       Οι τίγρεις, λεοπαρδάλεις και τσιτάχ έχουν μειωθεί σημαντικά και αναμένεται πολλά από αυτά τα είδη να εξαφανισθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία καθώς χώρες όπως η Κίνα, που παραμένει η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για αυτά τα είδη, εκμεταλλεύονται μέρη του σώματος τους όπως και το δέρμα τους.

9.       Οι πληθυσμοί της σαύρας είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή. Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως αν συνεχιστεί η σημερινή μείωση των πληθυσμών του είδους, το 40% όλων των ειδών σαύρας θα εξαφανιστεί  μέχρι το 2080.

10.   Ο πληθυσμός του Αμερικανικού Βίσονα (γνωστό ως Μπούφαλο) έχει μειωθεί δραματικά από τα εκατομμύρια του είδους που έφταναν από την Αλάσκα μέχρι το Μεξικό καθώς σήμερα καλύπτουν μόλις 1% του αρχικού τους οικότοπου.

Η φύση υπάρχει ως ένα πολυσύνθετο δίκτυο αλληλεπιδράσεων όπου διαφορετικά είδη μεταξύ τους εξαρτώνται το ένα από το άλλο για αμέτρητα πράγματα, έχοντας το καθένα από αυτά το δικό του ξεχωριστό ρόλο. Για παράδειγμα, οι θηρευτές διαχειρίζονται τους πληθυσμούς των θηραμάτων τους και οι παγιδευτές βοηθούν στον καθαρισμό του οικοσυστήματος απομακρύνοντας τα κουφάρια ζώων και φυτών για να αποτραπεί κάθε ασθένεια. Επομένως, για την καλύτερη προστασία των πληθυσμών των ειδών πρέπει να εξασφαλίζεται η ισορροπία της  βιοποικιλότητας στα οικοσυστήματα.

foodweb1

Μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος είναι:

 • η μείωση της συνολικής μας κατανάλωσης,
 • η μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος που παίζει σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα της αλλαγής του κλίματος, η εξοικονόμηση νερού,
 • η μη κατανάλωση προϊόντων άγριας ζωής,
 • η μείωση της ρύπανσης χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικά φιλικά και μη τοξικά εκκαθαριστικά προϊόντα,
 • η ελαχιστοποίηση της ρύπανσης από πλαστικά αποφεύγοντας τα πλαστικά μιας χρήσης, κάνοντας ανακύκλωση, συμμετέχοντας σε καθαρισμούς ακτών και άλλες ενημερωτικές εκστρατείες σε επιχειρήσεις, σχολεία και πανεπιστήμια με στόχο τη χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων σκεύων σε εκδηλώσεις τους, και
 • η εθελοντική συμμετοχή  σε εκστρατείες για την προστασία των οικοτόπων απροστάτευτων περιοχών με πλούσια βιοποικιλότητα

Αλήθεια, πόσα γνωρίζουμε για τα είδη βιοποικιλότητας του πλανήτη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες; Το παρακάτω 5λεπτο quiz (στην αγγλική γλώσσα) έρχεται να μας γεμίσει με γνώση, να μας προβληματίσει και να μας κινητοποιήσει για την καλύτερη προστασία όλων των ειδών βιοποικιλότητας του πλανήτη!

 https://www.earthday.org/protect-our-species-quiz/

Πηγές:

https://www.earthday.org/campaigns/endangered-species/earthday2019/
https://160g7a3snajg2i1r662yjd5r-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/protectourspeciesprimerandactiontoolkit.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2702436/
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0185809
https://www.nature.com/articles/nature22900
http://advances.sciencemag.org/content/3/1/e1600946.full
https://academic.oup.com/jmammal/article/89/3/541/859978
https://www.int-res.com/articles/esr_oa/n020p071.pdf
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/conl.12162
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128022139000468
http://science.sciencemag.org/content/328/5980/894
http://www.iucnredlist.org/details/2815/0

Νέα / Ανακοινώσεις

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
Prev Next

Ημέρα Γης 2019

19 / 04 / 2019

Φωτογραφία της Εβδομάδας

potw-20190709-small2

Μαθαίνω για την Κλιματική Αλλαγή

banner-klimatiki-allagi

Θαλάσσιο Περιβάλλον: Διερευνώντας τη σχέση του μαζί μας

2014-mar-env-our-rel-with-it

Βίντεο της Εβδομάδας

votw-20190222

Ας μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα!

2017-oikologiko-apotypwma

.

 

Seagull-epistrefoumeallaprosexoume